ЕДНА СБОРНА НОВИНА С ПОЛОЖИТЕЛЕН, ПРАЗНИЧЕН ПРИВКУС

Винаги е хубаво когато има какво радостно да се сподели, да се повтори и разпространи за да достигне до повече хора, а и да бъдат почетени и уважени успехите и добрите резултати. А когато това се отнася до наши ученици е още по-радостно и зареждащо!
И тази година ученици от училището участват в различни състезания, спортни и такива по математика. Започнаха и олимпиадите по различни предмети, общински кръг, като още помним значимите успехи и на областно равнище през последните няколко години…

Повече от осем години филиалът при нас на СК „Киокушин” Шумен не просто съществува и функционира. Десетки са тези, които са тренирали, постигнали успехи, учещи вече другаде, някои от тях продължават да тренират и да се изявяват… При нас през тази година може да се каже, че има „смяна на поколенията”. След заминаването в Шумен на Ахмед Сабри, два пъти бил „Спортист на училището” 2015 и 2016 г. вакуумът запълват по-малките ученици. Част от тях участват вече в състезания, като така трупат опит, самочувствие, а радват и с успехите си…

В шуменската зала „Младост” през м. декември се проведоха отборен и индивидуален турнир по карате за купата на ЦПЛР-УСШ „Хан Крум”. Повече от успешно се представиха шуменските състезатели, които заеха първо място в отборното класиране, втори е СК „Русе”, а трети СКК „Киокушин” град Нови пазар.
За нас радващи са успехите на нашите ученици, участници. Златни медали са спечелили в дисциплината кумите при момчетата до 9 години Илкан Енверов, второкласник (до 38 кг.), а при децата до 10 години Стефан Атанасов (до 36 кг.) от ІV кл. Бронзов медал завоюва Енис Каспер от ІV кл., който тренира само от няколко месеца. Своята висока класа отново потвърди и Радостин Ганчев бивш наш ученик, продължаващ да тренира при нас, със спечеленото злато при мъжете (плюс 75 кг.).

Традиционно добре се представят наши ученици в различни състезания по математика. В математически турнир на името на „Иван Салабашев” участваха няколко наши ученици. На фона на общият брой участници представянето им може да се оцени като добро. Второкласниците Илкан Илханов и Даниела Михаилова са съответно с 9 т. и 11 място и 6 т. и 12 място. От четвърти клас Александър Валериев и Стефан Методиев са класирани на 12 място с еднакъв точков актив.

Имахме участници и в коледното математическо състезание, организирано от СМБ, клон Шумен. Ето и резултатите на нашите участници: на първокласниците – Борис Живков – е със 76 т. а Мелих Хасанов – с 50 т.; на второкласниците – Илкан Илханов 25 т. и Александър Валериев от ІV кл. – 19 т. Имайки предвид броя на участниците по класове и постигнатите точки, като максимума за отделните класове не е еднакъв, може да оценим представянето на нашите момичета и момчета определено като добри.

Връзките и отношенията ни със сестрите от католическия манастир в с. Царев брод са дългогодишни, сърдечни и приятелски. По независещи от нас причини няколко години ученици ни не бяха посещавали колективно църквата в манастира в навечерието на двата най-големи празника – Коледа и Великден. Основната причина беше продължителният ремонт на това красиво помещение.

Тази година традицията беше възстановена в пълният и обем. Организирано, на три групи, всички ученици посетиха манастира на 22 и 23 декември. Там те бяха любезно посрещнати от сестрите Каролина (от Полша), Мери-Клеменс (от далечна Намибия), сестра Дижанира (от Бразилия) и сестра престоятел Елизабет (от Германия). Прожектиран им беше откъс от филм за празника, те чуха за историята и раждането на младенеца, а дядо Коледа (в ролята беше сестра Каролина) раздаде красиви торбички с още по-красиви и привличащи лакомства на всички. Учениците от своя страна поздравиха сестрите за Коледа с красиви песни и хубави стихотворения. Направени бяха и много снимки… от гости и… домакини.

На 21 декември фитнес залата и физкултурен салон се обогатиха с нова и по-модерна лежанка, качествени волейболни топки… Но по-различното е наличието вече и на сглобяема от модулни елементи татами (постелка, засега от 9 бр.). Татамито ще даде възможност за подобряване работата по земна гимнастика, други елементи от леката атлетика, тренировки по карате, изяви на ученици в тържества с демонстрации, в ден на таланта и др. случаи, когато се изисква подобна основа… С течение на времето и при наличие на финансови възможности ще се добавят нови модули за да станат квадратурата и полезната площ по-големи.
На 21 .ХІІ. наши ученици бяха отличени и получиха своите награди като участници в ХХ юбилеен конкурс „Приложното изкуство в народните обичаи от Коледа до Васильовден”, организиран и реализиран успешно от ЦЛР-ОДК град Шумен и община Шумен. Нашите сърдечни поздравления са за Димитър Михайлов от VІІ кл., спечелил своята награда в Раздел СУРВАКНИЦИ. Ще отбележим, че това е поредната награда на Митко в този конкурс.

В Раздел МАКЕТИ НА КОЛЕДНИ КЪЩИ, колектив от ученици от VІІ и VІІІ кл. с художествен ръководител старши учител Гергана Гроздева печели една от двете големи награди.

И в Раздел „ПАНО” колективът от ученици от V клас, под ръководството на ст. учител Таня Стефанова също е отличен с престижна награда.

Благодаря Ви момичета и момчета, колеги Г. Гроздева и Т. Стефанова, заслужени са Ви наградите, насладете им се!

На 21 декември имаше и друго интересно нещо – учениците от четвърти клас видяха „на живо” как се прави погача за Коледа. От самото начало до края…, а след изпичането и както се подразбира опитаха и по парче от нея. Ст. учител Маргаритка Стефанова беше поканила майката на Александър Йорданов, Росица, която направи всичко показно, от замесването до украсяването и пред децата. Е, имаше възможност с част от останалото тесто и повечето ученици да се опитат да изработят сами фигури и символи, имащи отношение към празничния коледен обряд.

На 23 декември и при нас беше по-различно! В 12 ч. започна училищното тържество. Първо бяха раздадени паричните награди за учениците, показали отличен успех по биология и здравно образование през месеците, септември, октомври, ноември и декември. Ще припомним, че парите са подарявани ежемесечно от бивш наш ученик – г-н Цветан Кикиндонов, като спазваме волята на дарителя. Имената на тези ученици са: за м. ІХ. – Габриела Николаева от VІІІ кл., за м. Х. – Петина Ненчева от VІІ кл., за м. .ХІ. – Синем Ердинч от VІІІ кл. и за м. .ХІІ. – Сибел Федаил също от VІІІ кл.

Парична форма на благодарност за извършена благородна постъпка, намирате и връщане на много скъп мобилен смарт телефон на местен жител, медицинска сестра Жекова, беше реализирана пред всички, каквато е молбата на собственика на телефона. Илтер Синанов от ІІІ кл., заедно със сестра си Синем Синанова от V кл. са тези, постъпката на които заслужава да се поощри и сподели. Дарените финикийски знаци също са от тези на г-н Цв. Кикиндонов.

Поздравени бяха и учениците, показали наскоро успехи в състезания и конкурси. На 23 декември, малко преди тържеството от РИОСВ гр. Шумен ни бяха донесени грамота като колективна награда за участие на наши ученици в коледен конкурс ЕКОКОЛЕДА и живо дръвче в саксия – елха.
Представена беше и тематично празнично насочена програма от ученици от различни класове.
Дойде ред и на поканения треньор по латино и други видове танци – Роза Чанева. Пускана беше различна като ритъм и произход музика, тя показваше различни стъпки, а желаещите и подражаваха. Както можеше да се очаква, тържеството приключи с българско хоро.

Преди отпътуването дойде един друг чакан момент. Всеки ученик получи своя красив коледен плик с лакомства. Те бяха осигурени и подарени, по наша инициатива от „Фикосота синтез” ООД, „Итал фууд” ЕАД и от „Ламобиена” ООД. Всеки ученик получи и по два броя от новите училищни календарчета за 2017 г. Поздравления заслужават и жените, лелките от помощния персонал, които за кратко време подготвиха толкова много подаръчни комплекти с обемно съдържание. А удоволствието да връчи лично всеки един шумолящ плик с лакомства изпитах аз, Тихомир Трифонов. Това направих с много желание и настроение, с по няколко сърдечни думи и красноречиви жестове…

Ето, че дойде края на тази „сборна” информация. Във всеки елемент, във всяка една съставна част прозираше „добрата новина”. За съжаление по централните медии, пишещи и електронни, повечето новини, съобщения и материали… знаем какви са! Именно затова беше подготвена тази наша новина в края на календарната 2016 г.

А добавените снимки също „говорят” за героите в тях. Това се отнася и до сканираните дипломи и грамоти.

Декември, лето 2016
Тихомир Трифонов

 


From ЕДНА СБОРНА НОВИНА С ПОЛОЖИТЕЛЕН, ПРАЗНИЧЕН ПРИВКУС. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 1/03/2017 (52 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and