ЕДНА МНОГО РАЗНОРОДНА И ПЪСТРА НОВИНА!

В тази новина ще засегнем 13 наглед много разнородни неща, които са се случили. Но това, което ги обединява е „наличието“ и участието на наши ученици в тях. Именно за тях ще разкажем с този текст и с много снимков материал.

Учениците много обичат екскурзиите и затова ние им ги организираме. Тази есен учениците от всички класове имаха такива поводи и преживявания. През м. октомври най-малките, първокласниците и второкласниците посетиха град Белослав и разгледаха с интерес Музея на стъклото, подводница-музей „Слава“, а се повозиха и на ферибота.

Имахме съвместна работа с военния факултет в гр. Шумен през м. ноември. С презентация и беседа при нас гостуваха 14 курсанти – жени и мъже. В Актова зала №2 учениците от шести и седми клас бяха заинтригувани от батковците и какичките в униформи и темата по проект: „С младежки дух към живот без зависимости“.

Ден по-късно седмокласниците, а няколко дни след това и учениците от шести клас посетиха и разгледаха с интерес военния музей във Военния факултет и прилежащите територии. Всички те получиха сертификати и грамоти за участието си в този проект, а осем от тях се включиха и в конкурса за написване на есе на същата тема.

За нашите ученици организирахме на 2 ноември безплатна екскурзия с учебна и научно-популярна цел. В специален урок горските педагози от Североизточното държавно предприятие и Природен парк “Шуменско плато” научиха учениците от трети и четвърти клас защо прилепите са защитен вид и кое ги прави толкова ценни.

Пред учениците бяха представени летящите бозайници, начина им на живот, ползите за човека в борбата с вредителите както и ролята им за поддържането на равновесието в природата. Децата научиха кои са заплахите за оцеляването на прилепите и защо хората ги смятат за опасни. Най-вълнуваща за малчуганите беше реалната среща с прилепите в тяхното местообитание – пещера “Бисерна”. След пешеходен преход до пещерата учениците видяха различни видове прилепи и научиха повече за техния жизнен цикъл.

Всяка есен, в началото на учебната година нашите ученици намират в своите шкафчета в коридора различни подаръци – полезни и практични, нужни и стойностни. Така беше и тази година. В тази новина ще видите снимки с подарените на първокласниците неща.

В навечерието на 1 ноември всеки ученик и класните ръководители получиха оригинален подарък – снимки на класа, направена на магнитка.

Училището ни беше партньор по еко проект на ПГООХХТ „Д-р Асен Златаров“. Като такива нашите ученици се отзоваха и участваха в изложба на 29 ноември. 46 ученици изработиха оригинални и разнообразни неща, затова не се изненадахме когато журито е присъдило първо място. За това училището получи грамота и купа, а присъстващите ученици са били почерпени с лакомства.
Всяка година за нас се изготвя голям рекламен постер на винил.

Той се окачва в началото на коридора и всички ние многократно и ежедневно минаваме под него. Така беше и тази година. Новият беше окачен, а вече стария му намерихме подходящо място на стената на първия етаж.

И тази година желаещите ученици можеха да си изберат и направят календари със свои снимки, както и ключодържатели. Огромното разнообразие е документирано тук с няколко снимки.
В тази новина има снимки и на две нови придобивки – двустранна бяла магнитна дъска на колелца и магнитен флипчарт, също на колелца.

Новите неща могат да се ползват при провеждането на състезания и викторини, часове на открито до беседките или пейките в двора и при много др. поводи и случаи.

Тук ще видите и снимки от изложбата в ПГООХХТ, на която присъстваха и наши ученици и колеги.
След като всички ученици се изредиха и взеха участие в различни полудневни екскурзия тази есен, дойде ред и на последния клас – пети. С тях се проведе открит урок и с интерес учениците разгледаха фондохранилищата и базата на четвъртата депозитна, вече на сто години, РБ „Ст. Чилингиров“ в гр. Шумен.

Наличието на 18 климатика и локално парно ни принуди да кандидатстваме за увеличаване на мощност. Това наложи и ние да прекараме нов кабел, с отговарящи на нуждите технически параметри. Това се случи в един порядъчно студен ден, а снимки го документират.

Събирането на пластмасови капачки е благородно дело за добра кауза. И тази есен се възползвахме от възможността да предадем събраните 20 големи бутилки с капачки. За това получихме и грамота, с която се гордеем. А събирането, то продължава!

Имаме снимки, материали и поводи за поредната нова новина, но това ще стане отделно и по-късно!

Октомври, ноември и декември 2022 г.
Тихомир Трифонов

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and