ДЕКЕМВРИ, ЛЕТО 2019

Края на годината, седмици и дни преди дългоочакваната ваканция, коледни и новогодишни празници и имени дни…

И при нас се случиха много и различни неща, с част от които искаме да ви запознаем и споделим!

Не за всичко имаме снимков материал, но това не променя фактите!

Още на 2 декември, понеделник бяхме повече много приятно изненадани. Имахме скъпи гости, донесли и необикновен подарък! За пореден път при нас беше Александър Ангелов, като представител на Исторически парк и фондация „Въздигане” (преди няколко месеца той ни подари оригиналната изработка от бронз на Хан Кубрат) заедно с г-н Любен Ангелов, управител на фирма „Исторически пътувания”.

В знак на благодарност за нашите патриотични дейности и инициативи, за това, че учениците от цялото училище посетиха през м. май и месец ноември интерактивната изложба „Историческо величие” те донесоха и подариха картина – „Аспарух, Владетелят на Дунавска България”.

Предложих получаването на този реален шедьовър на изобразителното изкуство да стане заедно с учениците, членове на Съвета на учениците в училището ни. Снимките отразяват тези моменти. Ще отбележа, че тази картина е „едно към едно” със същата, каквато има изложена на пътуващата изложба „Историческо величие” и пред която много от нас си направихме и снимки… Без да предполагаме, че след време ще я имаме и в училището! Остава да помислим и преценим къде да я окачим за да може да я виждат повече хора, но и да я запазим като реално произведение на изобразителното изкуство.

На осми декември, неделя, след продължителен и основен ремонт, случил се с активното съдействие на протойерей Иван Павлов, кмета на с. Стефан Живков и много дарители, църквата в селото имаше голям празник. Въпреки, че в последния момент Владиката Дядо Йоан от гр . Варна е бил възпрепятстван да дойде, службата стана много тържествена, вдъхновена.

А мястото не стигна да влязат вътре всички желаещи да присъстват. И ние скромно подкрепихме този значим за селото не само църковен празник – с ученици с народни носии и погачи,мед и шарена сол в ръце! След това празникът продължи с курбан в пенсионерския клуб в селото.

От девети 9 до 13 декември в страната по традиция се проведе Седмица на Националното четене.

На училищно равнище приехме интересна, богата и реална за изпълнение програма, като в нея имаше и литературно четене в детската градина, посещения в библиотеките в селото и в училището, драматизации, конкурс за рисунки по литературни произведения и други.

Интересен момент е и гостуването на ученици от ОУ „Свети св. Кирил и Методий” от село Драгоево, разменени като подаръци бяха и книги между двете училища, детски книжки като лични подаръци получиха и част от учениците от начален етап. Това се случи на 11 декември, сряда.

На 13 декември група от 28 наши ученици последователно присъстваха и взеха участие в отчитане резултати и награждаване в традиционен конкурс на ЦПЛРОДК гр. Шумен и община Шумен. Това се случи в регионалната библиотека на втория етаж. Малко по-късно в „Арена Шумен” се проведе заключително занятие за ученици, участвали през миналата учебна година в клубове по интереси от общината.

Имаше щандове за подреждане на кътове с предмети както и изяви „на живо”. Беше много интересно, но за този ден вече имаме отделна новина и заради това тук няма повече да се спираме.

На 16 декември, вече по традиция, Борко почерпи за своя рожден ден, който тази година е юбилеен – 70-ти. В това отношение при нас това е не традиция, а нещо напълно естествено – да си отбелязваме именни, рождени дни, юбилеи, както и други лични и на близки роднини поводи…Така стана и този път, имаше и финансова подкрепа от колегите и бонус от Сдружение „Училищно настоятелство”.

Празнуване на Коледните и Великденските празници заедно в манастира за нас не е нещо ново.

И тази година това направихме, този път на 18 декември, сряда, по степени. Имахме и гости, коледари от училището в село Драгоево.

Между двете им изяви в манастира те намериха време да отидат и в пенсионерския клуб за да коледуват и там. По време на двете тържества започна реализирането на една нова идея и инициатива.

Всеки месец ще се тегли томбола с имената на ученици от двете училищни степени, които не са имали неизвинени отсъствия и закъснения през предходния месец.

На снимките се вижда как това се получи за първи път. Благодаря на момичетата, които асистираха, както и на двете сестри за съдействието при избора!

Този ден беше натоварен, защото от 13 ч. група от 30 ученици и колеги отпътуваха за град Шумен и присъстваха на симфоничен образователен концерт с участието на Печенката. Отзивите на присъствалите бяха повече от позитивни. Благодарни сме на организаторите от нашия отдел в общината за тази последна инициатива, посветена на дейностите в клубове за интереси.

На 19 декември, четвъртък, откликнахме на поканата и участвахме със свои изяви в празничната програма в Държавната психиатрична болница. За нас това е добър повод за изява на наши ученици, а и да поздравим събралите се хора, които имат огромна нужда от такива събития и най-много от здраве.

В края на тази новина имаме и няколко снимки от текущ ремонт и нови придобивки – ремонти в двора и монтиране на прожекционен екран и др. (27 декември).

Има снимки и на първите за училището два банера, които много ни харесват. Като модел, като лесна възможност за прибиране и пренасяне ако се наложи на други места…Готови са и папки, които ще ползваме при различни поводи – връчване на поздравителни адреси, докладни, изпращане на „специални” писма и други.

На 20 декември всички ученици и членове на колектива получиха подаръчни комплекти в празнични пликчета.

Това вече стана традиция, като сложените неща са осигурени от дарители и със средства на Сдружение „Училищното настоятелство”.
По-различните бяха за определените с решение на педагогическият съвет социално слаби ученици и такива с по един родител или без родители. Това е най-малкото, което можем да направим като съпричастност и човечност. Нали, както казват „По Коледа стават чудеса!”

Декември 2019 година
Тихомир Трифонов

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and