ДА ПОМОГНЕМ НА ЦВЕТАН!

В света, а и около нас, има много случаи на хора, които са изпаднали в беда и имат нужда от различни видове помощ – финансова, било то за лечение или за други неотложни цели, в битов план и т. н. На много хора, такива като нас, би ни се искало и ни се иска да можем да им помогнем!

Но едно вътрешно „аз“ не, че ни спира, то ни казва, „те са толкова много, че няма как на всички нуждаещи се да помогнем“! Изхождайки от тези разсъждения, наш колега, Маргарита Петрова планира в своя шестмесечен план като образователен медиатор благотворителна инициатива. Тя е свързана с изготвяне на мартенички, които да бъдат с благотворителна кауза, в помощ на болно дете, дете в нужда!
Както знаем, красиви идеи може да се измислят и дават, но когато дойде времето за изпълнението, се появяват затруднения и редица трудности… А дори само на един човек да помогнем, пак си заслужават всички усилия и преодоляване на трудности!

В нашия случай! Речено – сторено! Закупени бяха много и различни материали, които да помогнат при качественото изработване и с търговски вид мартенички. Избрано е и лицето, момченцето, детето, което е над две години и страда от рядка болест – Doose Sindrome – това е Цветан Борисов Борисов от Хасково. Цеци има спешна нужда от скъпо струващи изследвания и лечение в чужбина.

Наистина, вярно е, че „доброто е заразно“! Инициативата беше подкрепена от много ученици, от Съвета на учениците, от членовете на колектива, активно се включи и другият образователен медиатор и колега Нели Попова. Всеки ден, в различни учебни часове и най-вече в ателието по изобразително изкуство се изработваха мартенички, които като в едно манифактурно производство се сглобяваха. Бяха изработени и четири основи, картончета с орнаменти, на които да се закрепват мартеничките. Хубавото, необичайното е, че толкова много хора участваха в изработването, че няма една с една еднакви мартеници. Всяка е „сама за себе си“, всяка е едно малко бутиково производство.

Много се направи и за да може вече готовите мартеници да бъдат разпродадени, да достигнат до повече клиенти, повече ползватели. Във фейсбук групите на с. Царев брод и сайта на училището беше разпространен подходящ текст и снимки. За това помогнаха кмета на с. Царев брод Стефан Живков и учител Нели Попова. Временни щандове за продаване на мартеничките бяха правени преди читалището в селото, в пощенската станция, където много от възрастните хора си получават пенсиите, а постоянни места бяха окачените на магнитни дъски във фоайето на училището изделия.
Тази инициатива определено се разрасна и спечели своите поддръжници. Много бяха хората, в това число и ученици и колеги, които вместо да си купуват от различни базари и други места мартеници за свои близки и роднини в навечерието на 1 март, закупиха от тези.

В плексигласова кутия, тези, които имаха желание можеха да пуснат своите стотинки, монети, левчета и банкноти.
Така, в крайна сметка събраната сума нарасна и стана 760 лв. По-късно още двама човека добавиха пари – още 25 лв. Парите бяха преведени по сметка, като преди това беше установен контакт с майката на Цецко – Славена Славилова. Тя сърдечно благодари за помощта, за нашата инициатива и отправи своите искрени благопожелания към всички нас. А ние пожелахме на Цеци лечението да помогне и той да продължи да се развива като едно мило и жизнерадостно българско дете.

От реализирането на тази прекрасна и искрена, благородна инициатива мина повече от месец. Но умишлено, преди Великден, с тази новина в сайта ни я правим достояние на повече хора. Защото доброто наистина ще продължава да противоборство със „злото“. Кой ще победи в тази битка, както се казва в една притча за дядото и неговия внук чероки „Във всеки от нас живее по един вълк. Ще победи този вълк (единият е добър, а другия, лош и зъл), който храним повече!“

Някъде бях срещнал такава мисъл: „Доброто се прави тихо, а останалото е… театър“. Така е и в нашия случай! Замисълът надмина очакванията! Удовлетворението ни е голямо и заслужено! Сигурен съм, че всеки, който има каквото и да е участие в това дело, изпитва същите чувства на задоволство и удовлетворение!

А за тези, които след прочитането на този текст желаят да се присъединят към „добрите“ и благородни хора могат да направят своето дарение, няма значение в какъв размер: Дарителска сметка на името на Цветан Борисов Борисов IBAN BG 37STSA93000029577634.

Забележка: Тук в сканиран вариант ще видите и вносната бележка, с която подпомогнахме пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия.

14 април 2023 г.
Тихомир Трифонов

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and