В ОТГОВОР НА ЕДНА НЕОЧАКВАНА ПОКАНА…

На 9 .ХІ. получих следното писмо (с прикачени файлове от организаторите) от приятел и дарител на училището – г-н Огнян Траянов, почетен консул на Филипините, създател и ръководител на най-голямата софтуерна фирма ТехноЛогика ЕООД, ръководител на Българска мрежа на
Глобалния договор на ООН (БМГД).

Здравейте, г-н Трифонов!

Пише Ви Огнян Траянов – почетният консул на Филипините. Преди време дарих компютри на Различното училище и останах много впечатлен от Вас и училището.Индустриален клъстер “Средногорие “(обединение на компании от минната индустрия) организира един, на пръв поглед странен, форум посветен на обществените тоалетни, като фокус ще са училищните тоалетни. Те се обърнаха към мен в ролята ми на Председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН за участие и съдействие по повод форума, включително и да поканя участници, които могат да споделят опит и добри примери за решаване на острия, в другите училища, проблем с поддържането на тоалетните. Съзнавам, че постиженията Ви във възпитателния и образователния процес, в осигуряването и управлението на Различното училище са много по-широки и впечатляващи от тази конкретна тема, но ще съм Ви благодарен, ако премете поканата и потвърдите участие. Убеден съм, че на форума ще установите ползотворни контакти с представителите на индустрията.
Готов съм да поема и разходите Ви!

Поздрави
Огнян Траянов

След известно стъписване и обмисляне, реших да приема тази покана, отправена ми от един много достоен човек. Направих със служебният апарат снимки на четирите тоалетни (за момичета, за момчета и служебни – на двата етажа). Като ги прехвърлих и разгледах за момента много се впечатлих. Сякаш тоалетните ги виждам за първи път. В смисъл, те изглеждаха толкова красиви, чисти, добре поддържани, без козметични намеси като с фото шоп… Това ме мотивира да започна усилена работа по презентация. Липсата на достатъчно опит, недостиг на време и др. подобни ме затрудниха, забавиха, но не ме разколебаха.

По време на пътуването с влак се случи „малък инцидент”. Някъде между Търговище и Попово започна много да мирише на изгорели неща, а от предният вагон, близко до задните колелета излизаше гъст дим и огромен пушек. Нещата след краткотрайната паника завършиха благополучно, помогна и кондукторка с пожарогасител… Така закъснението беше само 40 минути, но по-важното е, че продължихме…

В крайна сметка взех участие в организирания от Индустриален клъстър „Средногорие” годишен форум TOILETS.BG. Това се случи на 17 ноември. Официален партньор на много добре подготвилите се организатори беше фирма EKOTOI. Гостоприемни домакини на форума бяха приятелите от Детски национален център Музейко. В програмата, която ще приложим към тази новина е видно, че презентация имаше и от страна на домакините – Теодора Петрова.

Шест бяха медийните партньори на форума, сред които се открояваше това на Българската телеграфна агенция.

Много бяха заявилите участие във форума, като тези няколко десетки човека представляваха различни предприятия, организации, НПО, имаше кметове на различни общини. Присъства и баща с малкото си детенце – донесено в красиво кошче във форма на кошничка.

Водещ на „мероприятието” беше г-н Николай Минков, изпълнителен директор на клъстер Средногорие. Като такъв, като модератор на събитието той се справи много добре.

След откриването и въвеждане в тематиката, представител на Министерството на образованието, симпатична госпожица, прочете писмено приветствие от името на зам.-министър Диян Стаматов. В него беше подчертано голямото значение, което имат училищните тоалетни и желанието на МОН този неглижиран и периодично осветляван проблем да се решава по-бързо…

В две сесии с неголяма кафе пауза бяха показани и представени осем презентации. На представящите ги бяха задавани въпроси, те отговаряха, а самата атмосфера беше непринудена и реално ползотворна.

Темата – за обществените тоалетни – в различните аспекти и гледни точки сама по себе си беше достатъчно интересна и ангажираща вниманието ни…

Всичките презентации бяха определено много интересни, но за мене се откроиха тези на Стефан Петров, управител на Екотой, на Тодор Тодоров, фасилити мениджър на Англо-американското училище в гр. София и на госпожа Теодора Петрова, директор Комуникации и Кампании от Национална мрежа на децата. Последната презентация с много снимки беше от страна на домакините, а тоалетните при тях, които и „на живо” видяхме и ползвахме са изключително оригинални, функционални, съобразени, че ще ги ползват и „малки госпожици и господа” като височина, размери и красивите пана от мозайки…

Моята презентация беше предпоследна. Скромното ми мнение е, че тя се посрещна много добре. Използвах предоставената ми възможност за да разкажа и за случаи от личен характер, да направя конкретни предложения, които биха имали реален ефект, без да изискват много финансови средства и т. н. А след самия края на форума за да ме поздравят, да се запознаем, да установих контакт дойдоха лично модератора г-н Николай Минков, управителя на Екотой г-н Стефан Петров, колежката от МОН, г-жа Теодора Петрова от НМД, представители на различни фирми… Получих от г-н Н. Минков, изпълнителен директор на клъстер „Средногорие”, преди официалното закриване, първата, лична отправена покана за участие през следващата 2017 година – на 19 ноември на следващия годишен форум.

В личен разговор с г-жа Теодора Петрова от Национална мрежа на децата говорихме за наградата „Златна ябълка”, която нашето училище получи на 1 юни 2011 г., за отношенията между двете наши организации… Тя изказа мнение, че би било добре да ме поканят при следващото връчване на тази награда, юни 2017, и аз да направя това на училището победител. Аз споделих за своето желание, оформено като предложение, колегите и приятелите от НМД да ни съдействат и наградените, както и класираните на второ и трето място учебни заведения през изминалите пет години да можем да се свържем, да контактуваме, да обменяме добри практики, да си помагаме… Може да бъде създаден Клуб на приятелите на НМД от тези учебни заведения, да провеждаме един или два пъти годишно срещи за споделяме на добър опит, като това става на ротационен принцип – домакините да се редуват… А всяка година, групата ще се увеличава с още три заведения – победителят и неговите подгласници… В тази група, кръг или клуб, може ако проявят интерес да се включат и други учебни заведения и центрове за личностно развитие и подпомагане, като това да бъде под „шапката” и координацията на НМД.

Благодаря на журналистите, които проявиха интерес към отправената към мене покана и участието ми в този годишен форум. В резултат взех участие в обедно предаване на ТВ Шумен, „Добър ден, Шумен” на 1 декември. Запис от него вече може да се види във Facebook страницата на сайта ни, а и в YouTube страницата.

Ще споделя и за част от последната ни кореспонденция с г-н Огнян Траянов, главният „виновник” за случилото се впоследствие. Фирма ТехноЛогика ЕООД гр. София и лично г-н Траянов подготвят откриването на нещо подобно като Детски комплекс „Музейко”. Той ще се нарича детския център за наука и технологии TechnoMagicLand.

Предвиждаме съвместно да организираме като награда за наши изявени ученици посещение в двата обекта. Очаква се откриването на детския център за наука и технологии TechnoMagicLandда бъде през пролетта, а за реализацията на идеята за стимул и благодарност към наши ученици ще помогне и г-н Огнян Траянов.

Накрая, важното е, че тоалетните в нашето училище предоставят много добри възможности за ежедневно ползване от ученици и възрастни. Тези помещения – коридори, клетки и наличните в тях мивки, ВиК батерии, осветление и др. са естетически реализирани, възпитават със своя вид, но по-важното е функционалността на самите тоалетни – с течащата вода, тоалетна хартия, топла вода, течен сапун, закачалки за дрехи или други неща, с възможност за заключване…

Така, чрез тази неочаквана покана, изготвената презентация и въобще коментирането по темата, даването и на гласност, отново поставят на дневен ред въпроси като – какви трябва да бъдат и какви са училищните тоалетни. Отговорите са различни, във всяко едно училище… Как е при нас ние знаем, всеки може да види, а и ако се наложи да ползва! Вижда се и от презентацията!

Пожелавам на колегите от други учебни заведения, да направят във времето необходимото, за да бъдат тоалетните при тях също така красиви и функционални… А там, където това е факт, направеното да се пази, ползва и поддържа чисто и възпитаващо!

А лично аз продължих налични контакти, установих нови такива, имах нови познанства, с гордост представих една страна, една реалност от училищната действителност и живот.

Ноември, декември 2016 г.

Тихомир Трифонов

За първи път към подобна новина ще бъде прикачена и презентация, в случая тази, която подготвих и представих на 17 ноември в Национален детски комплекс Музейко.

 


From В ОТГОВОР НА ЕДНА НЕОЧАКВАНА ПОКАНА. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 12/13/2016 (37 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Програмата на годишния форум

Училищната тоалетна – 17-11-2016

Бадж за участие

Форум- Тоалет БГ

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and