В НАВЕЧЕРИЕТО НА ИДВАЩИТЕ ПРАЗНИЦИ

 

Всички обичаме и очакваме почивните дни, а ако в тях има и празнични като Коледа и Нова година и като цяло ваканция, казаното в началото на това изречение е още по-вярно.

Доста преди това, ден след ден празничната украса в училището ставаше все по-красива, привлекателна и ефектна – висящи и за залепване украшения, гирлянди, богато украсени изкуствени елхи и подарена естествена /със съдействието и по инициатива на г-жа Донка Иванова, областен управител/, с различни светлинни ефекти…

ЧАСТ ПЪРВА. Години наред нашите ученици, под ръководството на своите преподаватели изготвят сами сурвакници, рисунки и с различни техники картички – всичките, със зимна и празнична тематика… И тази година участвахме в конкурса, организиран от община Шумен и ОДК – ХIX Регионален конкурс „Приложното изкуство в народните обичаи от Коледа до Васильовден”. За наша радост и удовлетворение в Раздел: „Сурвакници” първа награда беше връчена на 22. ХІІ. на Димитър Пламенов Михайлов, 11 годишен от VІ кл. В Раздел: „Коледни маски и ликове” единствената награда за колектив беше за група наши ученици, под ръководството на ст. у-л Г. Гроздева. Те бяха изработили голяма и оригинална възрожденска къща, която да послужи за фон на красивите кукли коледари. Като представители на тази група ученици, Павлина Живкова и Йозлям Хюсеин получиха Грамота и колективен подарък на красиво тържество, проведено в мраморното фоайе на Регионалната библиотека в град Шумен от г-н Венцеслав Венков, председател на постоянната комисия по култура към ОбС.

/Коледари на фона на Възрожденска къща.

ОУ „Свети свети Кирил и Методий“ село Царев брод

Участвали в направата: Христина Йорданова Христова и Петя Ненчева Славева от VІ клас на 12 години; Павлина Стефанова Живкова на 12 години и Пламен Светославов Пенчев от VІІ кл. на 13 години и Синем Ердинч Рашид на 13 години, Йозлем Юмер Хюсеин и Елис Хабилева Ренгинарова от VІІІ кл. на 14 години.

Ст. учител Гергана Гроздева/

А като част от трескавата подготовка за завършване на възрожденската къща и надпреварата с времето като даден краен срок свидетелстват снимките, които ще бъдат прикачени като част от тази новина. Любопитен момент са и усилията за да бъде вкарана къщата в колата на нашия охранител Галин Георгиев. След няколко безуспешни опита се е наложило коминът да бъде отлепен и там, на място в ОДК отново „монтиран”, тоест залепен.

ЧАСТ ВТОРА. На 22 декември, вторник от 17. 30 ч. в актовата зала „При царете” се проведе втората за учебната година родителска среща с обща част и индивидуални консултации след това. Както и досега родителите бяха уведомени чрез текст в ученическите книжки, чрез индивидуална покана в писмена форма и чрез повтарян, споделян текст във фейсбук страницата на училището, към сайта ни.

Пред многото присъстващи родители, роднини и настойници
на нашите ученици, всички колеги педагози беше изнесена информация за основните случили се неща, като придобивки в материален план след първата подобна среща. Това имаше възможност да направи Павлина Живкова, председател на Съвета на учениците.

След това бяха оповестени връчените награди по-рано, същия
ден, при отчитане резултатите от ХІХ Регионален конкурс на община Шумен и ОДК. Поздравени бяха Димитър Михайлов от VІ кл. за своята индивидуална награда и като представител на колектив Павлина Стефанова от VІІ кл. и ст. учител и преподавател по изобразително изкуство Гергана Гроздева.

Връчени бяха и паричните награди за изявен за съответния
месец ученик по предметите биология и здравно образование и човекът и природата. Отново беше припомнено откъде идват ежемесечно парите, а именно, че те са дарение от бивш наш ученик, като форма на благодарност към училището ни и учителката по биология преди време г-жа Маринова. Публично, с участието на ст. учител Йорданка Маринова и ст. учител Пепа Казакова бяха връчени тези финансови награди, стимули и форма на необичайно дарение на следните ученици:

за м. септември Олджай Тюркянов от VІ кл.;
за м. октомври Ахмед Сабри от VІІІ кл.;
за м. ноември Павлина Живкова от VІІ кл. и за
за м. декември Онур от VІІІ кл.
Направени бяха и снимки за спомен с родители на тези ученици, като форма на уважение, признание и гордост – за ученици, родители и техните учители.

Няколко дни по-рано, на 19 декември наши ученици,
трениращи карете киокушин участваха в представително състезание. Двама от тях бяха дебютанти – Стефан Методиев от ІІІ кл. стана победител и получи грамота и златен медал, а Илкан Илханов от І кл. е втори – също с грамота и сребърен медал. Те също бяха уважени подобаващо и публично по време на общата част на тази среща.

Престижно класиране са завоювали и трениращите в клуба-филиал в училището ни бивши наши ученици – Роберто Василев, Радостин Ганчев и други…

Реализирана беше и напълно безплатно томбола с право на
участие на всички присъстващи по това време и на това място. Имаше настроение, много усмивки и радостни възгласи…

След това се осъществиха лични контакти между родители и учители, присъстваха и част от учениците. Раздадени бяха проверените и заверени ученически книжки, както и готовите календари за 2016 година.

ЧАСТ ТРЕТА. 1. На 23, сряда от 9. 30 ч. ни гостува със своя постановка ДКТ „В. Друмев”. На същото място, под светлината на прожекторите се срещнаха любопитните детски очички и раздаващите се актьори. Имаше искра, имаше огън и контакт между публика и артисти.

Накрая Дядо Коледа връчи подаръци, а преди това децата му пяха и рецитираха.

2. „Сцената” в актовата ни зала от 11. 30 ч. заеха по-големите ученици. След традиционните поздрави, зареждаща с настроение и очаквания за празниците беше поднесената програма – от ученици-артисти за всички други присъстващи. Съдействие при подготовката им са оказали ст. учител Каролина Георгиева и ст. учител Нина Чендева.

3. Следваха безплатен и вкусен обяд и един очакван и необичаен момент – раздаване на безплатни подаръци, подредени със старание и труд от лелките от помощния персонал в красиви найлонови торбички… Съдържанието им беше с по-малки пликчета с лакомства и плодове, осигурени от училището, училищното настоятелство и сестрите от католическия манастир. За 21 ученици, включени в други два списъка, приети на заседание на педагогическия съвет /социално-слаби ученици и такива, без един или без двама родители/ имаше и допълнителни неща…

В ранния следобед всеки пое към дома си с приповдигнато настроение, породено както от последните дни и часове, така и в очакване на ваканцията, отпуските, Коледа и Нова година…

До скоро, приятели!

23 декември, 2015 год.

Документира Тихомир Трифонов,

присъствал, видял, участвал…

 

ПРОЧЕТЕНО ОТ ПАВЛИНА ЖИВКОВА НА РОДИТЕЛСКАТА СРЕЩА

ПАВЛИНА: ЗРАВЕЙТЕ! ДОБЪР ВЕЧЕР И ДОБРЕ ДОШЛИ НА ПОСЛЕДНАТА ЗА ТАЗИ ГОДИНА РОДИТЕЛСКА СРЕЩА С ПЪРВО ОБЩА, ТЪРЖЕСТВЕНА ЧАСТ И ИНДИВИДУАЛНИ ПЕДАГОГИЧЕСКИ КОНСУЛТАЦИИ СЛЕД ТОВА.
ЩЕ ЧУЕТЕ СТИХОТВОРЕНИЕ – ПОЗДРАВ ЗА ВСИЧКИ ВАС!
/…. УЧЕНИК ОТ НАЧАЛЕН ЕТАП…/
В НАВЕЧЕРИЕТО СМЕ НА НАЙ-СВЕТЛИТЕ ПРАЗНИЦИ – РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО, МОЖЕ БИ НЕ ВСИЧКИ ГО ПРАЗНУВАТ, ТОВА ЗАВИСИ ОТ ТЯХНАТА РЕЛИГИЯ И ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ. НО ИДВАНЕТО НА ПОРЕДНАТА НОВА, В СЛУЧАЯ 2016 ГОДИНА, УБЕДЕНА СЪМ, С НЕТЪРПЕНИЕ СЕ ОЧАКВА ОТ ВСИЧКИ ХОРА – И МЛАДИ И СТАРИ…
СЛЕДВА ОЩЕ ЕДНО СТИХОТВОРЕНИЕ…/СЪЩО ОТ НАЧАЛЕН ЕТАП/.
ИМАМ ЗАДАЧА ДА ВИ ИНФОРМИРАМ ЗА НЯКОИ ОТ НОВИТЕ НЕЩА, КОИТО СЕ СЛУЧИХА ПРИ НАС СЛЕД ПЪРВАТА ТАКАВА СРЕЩА В НАЧАЛОТО НА МЕСЕЦ ОКТОМВРИ.
1. ЗАКУПЕНА Е И СЕ ПОЛЗВА ОТ ЖЕЛАЕЩИТЕ УЧЕНИЦИ НОВА
МИКРОВЪЛНОВА ФУРНА. В НЕЯ ВСЕКИ ЖЕЛАЕЩ МОЖЕ ДА СИ ПРИТОПЛИ ЗАКУСКА, ДОНЕСЕНА ОТ ВКЪЩИ ИЛИ ПЪК ЗАКУПЕНА ОТ ДРУГАДЕ ИЛИ ОТ ПАВИЛИОНА.
2. МЕЖДУ ДВАТА ТУРА НА ИЗБОРИТЕ БЕШЕ ЗАКУПЕН НОВ МОДЕРЕН
ЛЕД ТЕЛЕВИЗОР С РАЗМЕР НА ДИАГОНАЛА 110 СМ. С ПОМОЩ НА РОДИТЕЛ – АНТОН БОРИСОВ, ТЕЛЕВИЗОРЪТ БЕШЕ МОНТИРАН И Е КАКТО АТРАКЦИЯ ТАКА НОСИ И ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЖЕЛАЕЩИТЕ, ЧАКАЩИ ИЛИ МИНАВАЩИ ПРЕЗ ФОАЙЕТО УЧЕНИЦИ.
3. СЛЕД МНОГОТО РЕМОНТИ ВЪВ ФИЗКУЛТУРНИЯТ САЛОН ВЕЧЕ СА
ПОДМЕНЕНИ И СТАРИТЕ ТРИ ДЪРВЕНИ ПРОЗОРЦИ С НОВИ. ОТНОВО Е ВГРАДЕН И ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ ВЕНТИЛАТОР. НАМЕРЕНИЯТА НА УЧИЛИЩНОТО РЪКОВОДСТВО СА БОЯДЖИЙСКИ РЕМОНТ НА СЪЩАТА ТАЗИ СТЕНА.
4. ПРЕКАРАНО Е ЕЛЕКТРИЧЕСТВО В СРЕДАТА НА ДВАТА КОРИДОРА –
ВЕЧЕ ИМА ЕЛ. КОНТАКТИ И ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ НА ОТОПЛИТЕЛНИ УРЕДИ, А В БЪДЕЩЕ И НА КОЛОННИ КЛИМАТИЦИ.
5. МОНТИРАНИ БЯХА ЧЕТИРИ НОВИ ЛЕД СВЕТОДИОДНИ
ПРОЖЕКТОРИ – ДВА НА ПИЛОНИ, А ДРУГИТЕ ДВА НА СГРАДАТА, НА МЯСТОТО НА СТАР МОДЕЛ ЛАМПИ – ЕДИНИЯТ Е НАСОЧЕН КЪМ ВХОДА НАД ПАТРОНАЖА, А ДРУГИЯТ Е НА ТОЗИ ЪГЪЛ – ЗАД МЕНЕ.
6. В ОТГОВОР НА МОЛБА НА УЧИЛИЩНОТО РЪКОВОДСТВО
ПОЛУЧИХМЕ ПОМОЩ ОТ ФОНДАЦИЯТА НА Г-Н ФИКРЕТ ИНДЖЕ.
БЕШЕ ФИНАНСИРАНО НАПРАВАТА НА КАБИНКА ЗА ОХРАНИТЕЛЯ, КАКВОТО ПРЕДПИСАНИЕ ИМАШЕ. ТАЗИ КАБИНКА СТАНА ФАКТ, ТЯ Е И ПОЛЕЗНА И КРАСИВА.
7. НАЙ-НОВАТА ПРИДОБИВКА Е ПРЕГРАДНАТА СТЕНА СЪС
СТЪКЛОПАКЕТИ, КОЯТО СЕ НАМИРА ОТКЪМ ИЗТОЧНАТА СТРАНА ПРЕДИ ВХОДА. ТАКА ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ ЗАВЕТ, А И ДРУГИ ПОЛЗИ, КОИТО ЩЕ СЕ ДОРАЗВИЯТ ВЪВ ВРЕМЕТО…
8. ВЕЧЕ СА ПЛАТЕНИ ВСИЧКИТЕ НОВИ, КРАСИВИ, ФУНКЦИОНАЛНИ
И ЗАКЛЮЧВАЩИ СЕ ВРАТИ В УЧЕНИЧЕСКИТЕ ТОАЛЕТНИ.

9. А ЗА НАС, УЧЕНИЦИТЕ СЪЩО ИМАШЕ НОВИ ЕМОЦИИ И
ПРЕЖИВЯВАНИЯ. ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ НАЧАЛЕН ЕТАП БЕШЕ ОРГАНИЗИРАНА БЕЗПЛАТНА ЕКСКУРЗИЯ ДО СТАРИНИТЕ И „ДВОР НА КИРИЛИЦАТА” КРАЙ ГР. ПЛИСКА. СЪЩОТО СЕ СЛУЧИ И НА 6 НОЕМВРИ. ЗА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ ОТ ПЕТИ ДО ОСМИ КЛАС ИМАШЕ ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ ДО С. ЖЕРАВНА И ГР. КОТЕЛ. ТЯ СЪЩО БЕШЕ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНА – ПРЕВОЗ, ПОСЕЩЕНИЯ НА ОБЕКТИ, ОБЯД, МИНЕРАЛНА ВОДА, ЗАКУПУВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИ ПРЕПАРАТИ И МЕДИКАМЕНТИ…

10. С ОСОБЕНА СТОЙНОСТ Е И ЕДНО ОЧАКВАНО И МНОГО ПОЛЕЗНО
ДАРЕНИЕ. ОТ УПРАВИТЕЛЯ НА СОФТУЕРНА ФИРМА ОТ ГРАД СОФИЯ, Г-Н ОГНЯН ТРАЯНОВ ПОЛУЧИХМЕ 8 ПЪЛНИ КОМПЮТЪРНИ КОНФИГУРАЦИИ, ВТОРА УПОТРЕБА. ПОДАРЕНИ НИ БЯХА И ЛУКСОЗНИ ТАБЛА СЪС СНИМКИ И ТЕКСТ ЗА МНОГО БЪЛГАРИ, НАПРАВИЛИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ОТКРИТИЯ СЪС СВЕТОВНО ЗНАЧЕНИЕ.
НЕКА ДА ЧУЕМ ОЩЕ ЕДИН ПОЗДРАВ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ПРАЗНИЦИТЕ И ВАКАНЦИЯТА НИ… /СТИХОТВОРЕНИЕ…/.
ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ СЕДМИЦИ НАШИ УЧЕНИЦИ ПОСТИГНАХА РАЗЛИЧНИ ЛИЧНИ И РЕСПЕКТИВНО ЗА УЧИЛИЩЕТО И АВТОРИТЕТЪТ НИ УСПЕХИ: НА КРОС „ЗЛАТНА ЕСЕН“ В ГРАД ШУМЕН ОТ ЧЕТИРИМА УЧАСТНИКА, ВАЛЕРИ ЕВГЕНИЕВ ОТ VІІІ КЛ. ЗАЕ ПРЕСТИЖНОТО ПЕТО МЯСТО И ПОЛУЧИ ГРАМОТА, А ТРИ МОМИЧЕТА, МЕЛИСА НАТАЛИЕВА, АСЛЪ ЗЕЙТИНОВА И ИПЕК ИБРАХИМОВА СЕ СЪСТЕЗАВАХА В ЕДНА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА – V И VІ КЛ. ВСИЧКИ СА СЕ ПРЕДСТАВИЛИ МНОГО ДОБРЕ. ПРИ ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЕТ УЧАСТНИЧКИ АСЛЪ Е ДЕСЕТА, МЕЛИСА 15, А ИПЕК Е ВТОРА КАТО ИМА И СРЕБЪРЕН МЕДАЛ.
ПЪРВИЯТ ЕТАП ОТ МАТЕМАТИЧЕСКОТО МЕЖДУНАРОДНО СЪСТЕЗАНИЕ ВЕЧЕ Е ИСТОРИЯ. НАШИТЕ УЧАСТНИЦИ СЕ ПРЕДСТАВИХА МНОГО ДОБРЕ И ИМАТ И СЕРТИФИКАТИ ЗА ТОВА. СЪЩИТЕ СА СКАНИРАНИ И ЩЕ МОЖЕ ДА ГИ ВИДИТЕ В САЙТА НИ.
В СЪБОТА ИМАШЕ СЪСТЕЗАНИЕ ПО КАРАТЕ КИОКУШИН В ГРАД ШУМЕН. ЗА ПЪРВИ ПЪТ УЧАСТВАХА ДВЕ МОМЧЕТА ОТ ПЪРВИ И ТРЕТИ КЛАС. ТЕ ИМАТ И СВОИТЕ ПЪРВИ МЕДАЛИ – ЗЛАТО И СРЕБРО. ИСКАМ ДА ГИ ПОКАНЯ ПРЕД НАС, ДА ГИ ПОЗДРАВИМ, ДА ГИ АПЛОДИРАМЕ, КАТО СМЕ УБЕДЕНИ, ЧЕ МНОГО НОВИ УСПЕХИ ИМ ПРЕДСТОЯТ.
ДНЕС В РЕГИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА БЯХА НАГРАДЕНИ НАШИ УЧЕНИЦИ – ЗА СВОЯТА КРАСИВА СУРВАКНИЦА ДИМИТЪР ПЛАМЕНОВ Е КЛАСИРАН НА ПЪРВО МЯСТО, ИМА ИНДИВИДУАЛНИ НАГРАДИ КАКТО И ГРАМОТА.
ИМАМЕ И КОЛЕКТИВНА НАГРАДА – ЗА ВЪЗРОЖДЕНСКАТА КЪЩА И КУКЛИТЕ КОЛЕДАРИ, ИЗРАБОТЕНИ ОТ ГРУПА УЧЕНИЦИ ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА СТ. УЧИТЕЛ ГЕРГАНА ГРОЗДЕВА. УТРЕ ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ ЩЕ БЪДАТ ПОЗДРАВЕНИ НА ТЪРЖЕСТВОТО НИ, А ДНЕС ПАВЛИНА ЖИВКОВА ОТ VІІ КЛАС И ЙОЗЛЕМ ХЮСЕИН ОТ VІІІ КЛАС ПОЛУЧИХА НАГРАДАТА ОТ ИМЕТО НА ВСИЧКИ. ВСИЧКИ, КОИТО ИМАТ ЖЕЛАНИЕ МОГАТ ДА РАЗГЛЕДАТ ИЗЛОЖБАТА В МРАМОРНОТО ФОАЙЕ НА РЕГИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА.
Коледари на фона на Възрожденска къща.
ОУ „Свети свети Кирил и Методий“ село Царев брод
Участвали в направата: Христина Йорданова Христова и Петя Ненчева Славева от VІ клас на 12 години; Павлина Стефанова Живкова на 12 години и Пламен Светославов Пенчев от VІІ кл. на 13 години и Синем Ердинч Рашид на 13 години, Йозлем Юмер Хюсеин и Елис Хабилева Ренгинарова от VІІІ кл. на 14 години.
Ст. учител Гергана Гроздева

23 ДЕКЕМВРИ, 2015 ГОДИНА

 

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and