Въпроси – 1 юни – за сайта

ВЪПРОС№1: Защо се отваря училище в село Царев брод? Как успяват местните хора да направят това, кога се открива училището и колко голямо е било в началото?

ОТГОВОР: ПЛАМЕНА:Местните жители чувстват нуждата от знания за децата си и отрано им отварят училище.

– Те събират доброволни пожертвования и подкрепяни от живеещите в селото немци, наемат стая от къщата на Франц Хумел, като доставят и нужната покъщнина.

– Откриването е на 1СЕПТЕМВРИ 1920 г.

– Училищното настоятелство, водено от Гашпар Тодоров, се наема да построи сграда, която да е училище. То има две стаи, канцелария и коридорче. На 18 СЕПТЕМВРИ 1922 г. в нея започват учебни занятия.
ВЪПРОС№ 2. Как и кога училището получава името си?

ОТГОВОР: БЕРКАЙ – На 24 май 1923 г. училището възприема за свой патронен празник деня на славянските първоучители и е наречено „Кирил и Методий”.

ВЪПРОС№ 3. Кога се открива местната прогимназия?

ОТГОВОР: МИТКО – На 1 октомври 1932 г. Симанка Чернаева, специалист по първа група предмети, започва работа с 54 ученици от прогимназиален етап.
ВЪПРОС № 4. Кога започва строежа на новата училищна сграда?

ОТГОВОР: ПЛАМЕН- Строежът започва на 22 октомври 1939 г. пред първоначалното училище, от югоизточната му страна. По обичай в основата на югоизточния ъгъл полагат основния камък и зазиждат шише с пергаментова хартия.

ВЪПРОС № 5. Кога училището става основно?

ОТГОВОР: ДАНИЛ- След измазване на новия строеж отвътре и нанасяне на мебелите, в навечерието на 1942 година, първоначалното училище и новата сграда се сливат в едно основно училище „Кирил и Методий”.

ВЪПРОС №6: Кога е узаконен църковният храм в село Велино

и има ли училище към него?

ОТГОВОР: ПЕТИНА – С доброволни дарения е откупен ферман от Високите порти в Цариград, след което храмът е узаконен и завършен през 1864 г. Осветен е през 1865 г. и носи името „Свети Николай-летни”. През 1863 г. към храма се изгражда училище, което се харесва много на хората и всички записват децата си при църковното настоятелство. Така се създава и килийно училище.

На 9 май тази година по повод 185 години от започване на строежа на храма е издадена книга, нейн автор е Хаджи Иван Еленов Павлов, свещеник

– През 1863 г. към храма се изгражда училище, което се харесва много на хората и всички записват децата си при църковното настоятелство. Така се създава и килийно училище.
ВЪПРОС№7: 1. Кои са най-големите последни успехи на наши настоящи и бивши ученици в областта на спорта?

ОТГОВОР: МАРТИН – 1. Републиканската титла на Ахмед Сабри от VІІ кл. на републиканско първенство по шин киокушин, проведено в гр. Пловдив на 9 май, т. г.

Ивелина Петрова е победител в Х юбилеен турнир „Мадарски

конник”, проведен през м. април в гр. Шумен, като на същото състезание Ивелина е определена и за „най-техничен състезател”. Броени дни след това в столицата на Република Полша, град Варшава, Ива завоюва престижното трето място и бронзов медал.

ВЪПРОС 8. Какви са най-големите успехи по футбол на представителния училищен отбор?

ОТГОВОР: ОЛДЖАЙ -1. През пролетта на 2009 год., под РЪКОВОДСТВОТО НА УЧИТЕЛЯ Имрен Джеферов, възпитаник на училището, беше постигнат най-големият успех-първо място на общинско, а след това и на областното първенство по футбол.

През есента на 2012 год. представителният училищен отбор зае второ, а през 2013 г. трето място на общинския етап на ученическите спортни игри в гр. Шумен.

ВЪПРОС№9: Кое е най-престижното постижение за тази учебна година в отборен, а не в индивидуален план, като изява на наши ученици?

ОТГОВОР: ВИЛИАНА – В края на месец април – на 28 април на състезанието-викторина по БДП училищния отбор заслужено печели първо място в общината при конкуренцията на 10 отбора, а на следващия ден в конкуренция на отборите победители по общини завоюва второ място. Отборът ни е беше в състав: Мартин Тихомиров от V кл., Павлина Живкова от VІ кл., Марин Маринов от VІІ кл. и Стефан Христов от VІІІ кл.
ВЪПРОС№10: Колко са рисунките и стенописите в сградата на училището ни и кои са техните създатели?

ОТГОВОР: ГАБРИЕЛА – Около 120 са нарисуваните пана и рисунки, стенописи и картини. Това е направено с различни техники: латексови бои и оцветители, блажни бои и цветни спрейове. Авторите им са вече пенсионираният преподавател по изобразително изкуство старши учител г-н Павел Павлов и художничката, украинка по произход и майка и баба на наши бивши и настоящи ученици г-жа Виктория Шидерова.
ВЪПРОС№11: Кои са били директори на училището ни?

ОТГОВОР: ПАВЛИНА – Никола Хаджиколов от е бил директор от 1933, директори са били и Величка Бакърджиева след това, а от 1943 г. Атанас Николов Тодоров. След това около три десетилетия директор е Мария Иванова Иванова от с. Царев брод – до м. август 1994 г., от тогава и до сега директор е г-н Тихомир Трифонов.

ВЪПРОС№12: КОИ СА БИЛИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В ОРГАНИЗИРАНИТЕ ДОСЕГА ГЛАСУВАНИЯ ЗА „СПОРТИСТ НА УЧИЛИЩЕТО”?

ОТГОВОР: ТЕОДОСИЙ – АХМЕД САБРИ – 2014 Г. – КАРАТЕ ШИН КИОКУШИН, ХРИСТО СТОЯНОВ – 2013 Г. СПОРТ ФУТБОЛ, ФЕРДИ РЕСМИ – 2012 Г. – ВДИГАНЕ НА ТЕЖЕСТИ, ОСМАН ОСМАН – 2011 Г.- КАРАТЕ ШИН КИОКУШИН.

ВЪПРОС№13: КОЙ БИВШ НАШ УЧЕНИК Е ПОСТИГНАЛ СКОРО ГОЛЯМ СВОЙ ЛИЧЕН УСПЕХ В ОБУЧЕНИЕТО СИ?
ОТГОВОР: ОЛДЖАЙ – АНЪЛ АХМЕДОВ МУХСИНОВ ЗАВЪРШВА С ОТЛИЧИЕ СВОЕТО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ, ПРОФЕСИЯ „ПРОГРАМИСТ“, СПЕЦИАЛНОСТ „ПРОГРАМНО ОСИГУРЯВАНЕ“ В ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО МЕХАНОТЕХНИКА, ЕЛЕКТРОНИКА, ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ И ТРАНСПОРТ В ГР. ШУМЕН ПРЕЗ М. МАЙ, ТАЗИ ГОДИНА. ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА СЪВЕТА НА УЧЕНИЦИТЕ И НА ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ СЪВЕТ Е ОПРЕДЕЛЕН ЗА НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА НА ВИПУСК 2015 И КАТО ТАКЪВ НА ЦЕРЕМОНИЯ В ОБЩИНА ШУМЕН Е НАГРАДЕН ОТ КМЕТА НА ОБЩИНАТА Г-Н КРАСИМИР КОСТОВ. ИНТЕРЕСИТЕ НА АНЪЛ СА В ОБЛАСТНА НА РОБОТИКАТА…
ВЪПРОС№14: КОИ СА БИЛИ КМЕТОВЕ НА СЕЛО ЦАРЕВ БРОД ПРЕЗ ГОДИНИТЕ?

ОТГОВОР: БЕРКАЙ – ЙОРДАН ТЪРКАЛАНОВ, СТАНЬО ДИМОВ, ФЕРДИНАНД ЛОЗАНОВ, БОРИС ЖИВКОВ И ИНЖ. СТЕФАН ЖИВКОВ.
ВЪПРОС№15: КОИ СА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА МЕСТНАТА ВЛАСТ В МОМЕНТА В НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА, ОТ КОИТО ИМА В УЧИЛИЩЕТО НИ УЧЕНИЦИ?

ОТГОВОР№15: МАРТИН – КМЕТ НА С. ЦАРЕВ БРОД ЗА ПЕТИ МАНДАТ Е ИНЖ. СТЕФАН ЖИВКОВ, КМЕТ НА С. ЗЛАТНА НИВА Е ХРИСКА ХРИСТОВА, КМЕТ НА С. КОНЬОВЕЦ ТРЕТИ МАНДАТ Е РУШИД РАШИД, КМЕТСКИ НАМЕСТНИК НА КВ. МАКАК И КВ. МЪТНИЦА Е Г-ЖА ЕЛКА ПЕТКОВА, ТЯ Е ПРЕДСЕДАТЕЛ И НА УЧИЛИЩНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО. КМЕТ И КМЕТСКИ НАМЕСТНИК НА СЕЛО ВЕЛИНО Е Г-Н ДИМИТЪР ДИМИТРОВ.

ВЪПРОС№16: КОГА Е СЪЗДАДЕНО ЧИТАЛИЩЕТО В С. ЦАРЕВ БРОД? НАКРАТКО КАКВО ЗНАЕТЕ ЗА ИСТОРИЯТА МУ?

ОТГОВОР: ПЛАМЕНА – На 12 декември 1920 година 20 по-видни жители на селото създават читалището с 5 лв. встъпителен членски внос.

Единодушно решили да го нарекат „Напредък“.

През 1955 година е създаден фолклорен танцов състав, наречен по-късно „Фолклорна жарава“. Съставът функционира, репетира и участва в изяви и сега. Ръководители са: Анета Асенова, хореограф, Йордан Кавърджиков, корепетитор и читалищния секретар Анна Михайлова. Един от последните по-големи изяви и успехи е турнето в Република Турция през 2010 година.

ВЪПРОС№17: ОТ КОГА РЪКОВОДСТВАТА НА МАНАСТИРА И НА УЧИЛИЩЕТО НИ ОРГАНИЗИРАТ ЛЕТНИ ЛАГЕРИ ЗА НАШИТЕ УЧЕНИЦИ?

ОТГОВОР: ГЕОРГИ – ТОВА СЕ ПРАВИ ПОВЕЧЕ ОТ ДЕСЕТ ГОДИНИ, И ТОВА ЛЯТО ПРЕЗ М. ЮЛИ В ЧЕТИРИ СМЕНИ НАШИ УЧЕНИЦИ ЩЕ БЪДАТ ВКЛЮЧЕНИ В ПЕТДЕВНИ ЛАГЕРНИ СМЕНИ. ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЩЕ ПОЧИВАТ И ДЕЦАТА ОТ С. ЗЛАТНА НИВА, А ВКЛЮЧЕНИТЕ В ПЪРВАТА СМЯНА ПО-ГОЛЕМИ НАСТОЯЩИ И БИВШИ УЧЕНИЦИ ЩЕ ОТИДАТ НА СРЕЩАТА НА ХРИСТИЯНСКАТА МЛАДЕЖ, КОЯТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В ГР. СОФИЯ.
ВЪПРОС№18: КОИ СА БИЛИ ПРЕСТОЯТЕЛИ НА КАТОЛИЧЕСКИЯ МАНАСТИР?

ОТГОВОР: ТЕОДОСИЙ – В МОМЕНТА ПРЕСТОЯТЕЛ НА МАНАСТИРА Е РОЗА МАРИЯ САНТАНА, ТЯ Е ОТ БРАЗИЛИЯ, А ПРЕДИ ТОВА ПО ДВА МАНДАТА СА БИЛИ ТАКИВА СЕСТРА БЕАТЕ И СЕСТРА КХВЕРИНА, КОИТО СА ОТ ГЕРМАНИЯ.

ВЪПРОС№19: ОТ КОИ СТРАНИ СЕГА ИМА СЕСТРИ В МАНАСТИРА И КОЯ Е НАЙ-ОТСКОРО В БЪЛГАРИЯ?
ОТГОВОР: ГАБРИЕЛА – В МАНАСТИРА СЕГА ИМА СЕСТРИ БЕНЕДИНКТИНТКИ ОТ ФИЛИПИНИТЕ, ОТ БРАЗИЛИЯ И ОТ БЪЛГАРИЯ. ОТ ТАЗИ ПРОЛЕТ ИМА И СЕСТРА ОТ ДАЛЕЧНА НАМИБИЯ, ТЯ СЕ КАЗВА МЕРИ КЛЕМЕНС.
ВЪПРОС№20: КАК СЕ КАЗВА МЕСТНИЯ ХРИСТИЯНСКИ ХРАМ? КОЙ Е СВЕЩЕННИК СЛУЖИ В НЕГО ПРИ НУЖДА СЕГА?

ОТГОВОР: ПЕТИНА – ЦЪРКОВНИЯТ ХРАМ В СЕЛО ЦАРЕВ БРОД НОСИ ИМЕТО НА „СВЕТИ ДИМИТЪР”, ХРАМОВИЯТ ПРАЗНИК Е НА СПАСОВДЕН ПРЕЗ М. МАЙ.

СЕГА ТУК СЛУЖИ ОТЕЦ ЕМИЛ, ЗА ПЪРВИ ПЪТ ТОЙ БЕШЕ НА УЧИЛИЩНО ТЪРЖЕСТВО НА 12 СЕПТЕМВРИ МИНАЛАТА ГОДИНА ПО ПОВОД ОСВЕЩАВАНЕ ТРАПЕЗАТА НА ХVІІ КОКТЕЙЛ В ЧЕСТ НА ДАРИТЕЛИТЕ НА УЧИЛИЩЕТО НИ.
ВЪПРОС№21: ИЗБРОЙТЕ ПОНЕ ТРИМА УЧИТЕЛИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ В УЧИЛИЩЕТО, КОИТО РАБОТЯТ ТУК НАЙ-ОТДАВНА?

ОТГОВОР№21: ВИЛИАНА: – СТАРШИ УЧИТЕЛ СТЕФКА ПЕТРОВА ВАНКОВА – ОТ 15 ОКТОМВРИ 1979 ГОДИНА, СТАРШИ УЧИТЕЛ МАРГАРИТКА СТЕФАНОВА ПАНОТКОВА – ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 1982 И СТАРШИ УЧИТЕЛ И ВЪЗПИТАТЕЛ МИРОСЛАВ ИЛИЕВ ИЛИЕВ –

ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 1988 ГОДИНА.

ВЪПРОС№22: ЗНАЕМ, ЧЕ УЧИЛИЩЕТО ИМА ЗА СВОИ ПРИЯТЕЛИ ДАРИТЕЛИ, КОИТО ГО ПОДПОМАГАТ! МОЖЕТЕ ЛИ ДА ИЗБРОИТЕ НЯКОИ ОТ ТЕЗИ, КОИТО С РЕШЕНИЕ НА ПЕДАГОГИЧЕСКИЯТ СЪВЕТ СА БИЛИ ОПРЕДЕЛЯНИ ЗА „ДАРИТЕЛ НА ГОДИНАТА”?
ОТГОВОР№22: ПАВЛИНА – ТАКИВА СА БИЛИ ФИРМА „АЛ и КО” – ТРИ ПЪТИ, ФИРМА „АЛКОМЕТ” СЪС СОБСТВЕНИК Г-Н ФИКРЕТ ИНДЖЕ, „ЗЕМЯ 96” С УПРАВИТЕЛ И СОБСТВЕНИК Г-Н ИВАН ИВАНОВ, СЕСТРИТЕ ОТ КАТОЛИЧЕСКИЯ МАНАСТИР В СЕЛО ЦАРЕВ БРОД, НОТАРИУС Г-ЖА АСЯ АСЕНОВА ОТ ГРАД ШУМЕН, Г-ЖА ВАНЯ КАСТРЕВА ОТ ГР. СОФИЯ КАТО НАЧАЛНИК НА РИО СОФИЯ, Г-Н ВЕЛКО ВЕЛИЧКОВ ЗДРАВКОВ, БЪЧВАРЯ ОТ С. ЦАРЕВ БРОД, Г-Н ЖУЛИЕН РУСЕВ ОТ ГР. ШУМЕН И ДР.

ВЪПРОС№23: ОТ КОИ СЕЛИЩА СЕ ОБУЧАВАТ УЧЕНИЦИ В УЧИЛИЩЕТО И МОЖЕТЕ ЛИ ДА ПОСОЧИТЕ ПРИБЛИЗИТЕЛНО ТЕХНИЯ БРОЙ?

ОТОВОР№23: АНДРИАН – УЧЕНИЦИТЕ СА ОТ ДЕВЕТ НАСЕЛЕНИ МЕСТА: ОТ С. ВЕЛИНО – 6 ; ОТ С. ЗЛАТНА НИВА – 7 УЧЕНИЦИ; ОТ КВ. МЪТНИЦА – 18; ОТ ИНСТИТУТ ПО ЗАХАРНО ЦВЕКЛО – 5; ОТ КВ. МАКАК – 6; ОТ ФИЛИАЛ ДЕПО – 5; ОТ С. КОНЬОВЕЦ – 12 УЧЕНИЦИ, ОТ ГР. ШУМЕН – 9 И ОТ СЕЛО ЦАРЕВ БРОД – 53 УЧЕНИЦИ.

МОМИЧЕТАТА СА 52, А МОМЧЕТАТА СА 70. ОТ ПЪРВИ ДО ЧЕТВЪРТИ КЛАС ТЕ СА 26, А ОТ ПЕТИ ДО ОСМИ КЛАС – 26 .

ВЪПРОС№24: КОИ УЧЕНИЦИ СА БИЛИ НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА НА СВОЯ ВИПУСК:

ОТГОВОР№24: ДАНИЛ – ШИРИН ГЮНАЙДЪНОВА РЕДЖЕБОВА ОТ С. КОНЬОВЕЦ, ВАСИЛ ИВАНОВ ВАСИЛЕВ ОТ С. ЦАРЕВ БРОД, ЕМИНЕ ЮСУФ МЕХМЕД ОТ СЕЛО ЦАРЕВ БРОД, ЮНЗИЛЕ ШЕРАФЕТИНОВА ЕРЕДЖЕБОВА ОТ Институт по захарно цвекло, СЕМРА ХАЙРЕДИНОВА ИБРЯМОВА ОТ ФИЛИАЛ ДЕПО, ФАТИМЕ МУСТАФОВА ИБРЯМОВА ОТ С. КОНЬОВЕЦ И АЙГЮЛ ХИДАЕТ ИБРАИМ ОТ СЕЛО ЦАРЕВ БРОД.

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and