ВЕЧЕ ПИШЕМ И ЧЕТЕМ!

Пролетта идва всяка година заедно с надеждите за нещо ново, свежо, дълго чакано! Тя е поредното доказателство за кръговрата на живота, на природата, на сменящите се сезони!

Ден след астрономическата пролет, на 21 март 2017 г. се проведе ежегодното тържество на първи клас, празникът под надслов ВЕЧЕ ПИШЕМ И ЧЕТЕМ. Мястото както обикновено беше красивата и допълнително подготвена за този ден Актова зала „При царете”на втория етаж в училището ни.

Много гости, родители и роднини бяха дошли да видят „на живо” и да се убедят какво са научили за около шест месеца най-малките ученици – първолаците.

А те бяха малко притеснени. За първи път им предстоеше да се изявят пред толкова хора…

Самото тържество, този празник на наученото се превърна в добра възможност всички да се убедим, въпреки трудностите и проблемите, съпътстващи ежедневната ни работа, какво са усвоили учениците. Да се видят и поне отчасти резултатите от усилията, старанието, от работата на колегите старши учител Галина Живкова, класен ръководител и старши учител Таня Стефанова, учител на ПИГ.

Хронологията на празникът беше следната: начало с „Химн на Република България”, следваше част от подготвената програма – стихове и песни, изпратено беше Букварчето, окачени бяха мартеничките на клонче от дърво, децата посрещнаха Читанката, имаше участие и на гост, ученик от магическото училище – бати Асен Ненчев. След това видяхме мултимедийна презентация с поставени различни задачи и въпроси пред учениците, като те ги виждаха за първи път. Макар и естествено затруднени, даваните отговори от страна на момичетата и момчетата бяха верни и правилни.

Организаторите на тържеството се бяха погрижили за всеки присъстващ възрастен да има подарък естествено цвете – карамфили и хризантеми. Децата ги подариха на своите присъстващи близки, а какички от Съвета на учениците връчиха цветя и на другите гости.

След това тържеството продължи с най-очакваните моменти: учениците получиха много награди и подаръци – индивидуални – книжки от поредицата „Мога да чета” (включваща любими български приказки и такива от световната детска класика), ключодържател, Грамота по повод празника и за общо ползване: волейболна и футболна топка, детски таблет с 80 функции на два езика и много възможности, както и летящ голям Батман (стилно изработена играчка, зареждаща се чрез компютър).

Като подарък за ползване в училището е и новата ценна придобивка – мултимедия, най-нов модел, заплатена от Училищното настоятелство в кв. Мътница в лицето на своя председател на УС г-жа Цветанка Милкова. За служебно ползване само в първи клас в близките дни ще бъде закупен и СД радио със средства от Сдружение „Училищно настоятелство” с. Царев брод с председател на УС г-жа Елка Петкова. С дарения-луксозен комплект от фотоси с биографични надписи на български канове и царе (с текст на гърба) се включи и г-жа Ирина Вачкова, управител на книжарница „Хирон” от град Шумен и наш дългогодишен бизнес партньор и дарител.

Бати Асен Станиславов подари на всяко дете надут дълъг балон, а на част от децата ги беше направил и в оригинални форми на цветя и животни. Личен подарък, балон във формата на красиво цвете получи най-малката на възраст ученичка, Мариела Сашкова от село Златна нива, имаща на 21 март рожден ден.

Родителите от своя страна също се бяха погрижили – закупени и подарени от Стефан Живков на всеки ученик беше книга с 333 гатанки.

Поздравления поднесоха и част от гостите: госпожа Мария Йорданова, началник отдел „Образование, наука и развитие” в община Шумен и Димитър Александров, дългогодишен приятел и дарител на училището. Той направи поредното си оригинално и нужно дарение – подари две големи знамена, на ЕС на Р България. Те ще бъдат окачени след монтирането на трите пилона, които той подари на училището за 1 ноември, но зимните месеци не позволиха те да бъдат позиционирани и издигнати.

Г-жа Мария Йорданова и г-н Димитър Александров след своите приветствени слова запалиха фонтаните на красивата торта – също колективен подарък за доброто представяне на учениците. Тържеството уважи и г-ца Ралица Тодорова, била народен представител и зам.-областен управител, както и присъствала на наше тържество на 15 септември в училището преди няколко години.

Присъстваха и сестрите от католическия манастир в село Царев брод – сестра Елизабет, престоятел, сестра Дижанира от Бразилия и сестра Мери Клеменс от Намибия, която всяка седмица в петък по своя инициатива провежда 30 минутни занятия с първолаците по английски език.

В знак на уважение и признание за работата им присъстващите директори на детски градини символично и ефективно разрязаха оригиналната торта. Благодарностите ни са за г-жа Стела Петрова от кв. Макак, г-жа Анета Попова от кв. Мътница, г-жа Зелиха Шеф от с. Коньовец, г-жа Румяна Димитрова от с. Златна нива и г-жа Мариана Петрова от с. Царев брод. Поздравления и за г-жа Керанка Йорданова, детска учителка от село Царев брод, работеща и подготвяща бъдещите първокласници.

Като личен подарък за работата си, красиви торти, носещи името „Сюрприз” и фонтани към тях получиха Галина Живкова и Таня Стефанова, а многото букети и кошнички цветя от ученици и родители, също допринесоха за тяхното празнично настроение и публично уважение.

Обща снимка за спомен на стъпалата пред входа си направиха повечето от присъствалите.

В опит да продължим една нова традиция, учениците с помощ от майстора Борис Андреев засадиха борче, подарено през зимата на училището от РИОСВ гр. Шумен за успешното участие на наши ученици в организиран от инспекцията конкурс.

В столовата на училището бяха поканени всички дошли на този празник. Около богато подредената маса, с осигурени сладки, солени и месни лакомства от фирма „Кулинар груп” (осигуряваща обедното хранене на учениците ни) се събраха първо децата. Нашите специални благодарности са и за родителите и близките, майки, каки и баби, които се бяха погрижили софрата да е толкова богата – с още много купешки и домашно приготвени неща…

В почерпката се включиха и детската учителка, вече пенсионер Бахтишен Кайя, както и друга местна жена Кера Донкова, която без да има деца или внучета беше дошла на празника, носейки домашно приготвен кекс.

Многото снимки и видеоклипове, както и спомените в съзнанието на всички присъстващи ще останат като доказателство за всичко случило се, за положителните емоции и преживявания. Към този текст публикуваме и част от направените от професионален фотограф снимки, със съответния текст към тях.
Това тържество се случи и благодарение на финансовата и друга подкрепа от Сдружение „Училищно настоятелство” село Царев брод, Училищно настоятелство кв. Мътница, училището в село Царев брод, родителите на първокласниците, г-жа Бахтишен Кайя, г-жа Кера Донкова и г-жа Ирина Вачкова.

Накрая – уверихме се, че най-малките ни ученици, тези 20 момичета и момчета са научили немалко неща, като само част от тях те споделиха. Поздравления за преподавателите им! С помощ от родителите и настойниците, по-добрите резултати наистина са гарантирани!

Повече информация – и в снимки, към новината!

Март, април 2017 г.

Тихомир Трифонов

 


From ВЕЧЕ ПИШЕМ И ЧЕТЕМ. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 4/19/2017 (57 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and