ВЕЧЕ МОГА ДА ЧЕТА И ПИША!

Макар и по-късно като време, традицията за провеждане на тези прекрасни, вълнуващи за ученици, учители и родители тържества беше и тази година продължена.

25 години на 20, 21 или 22 март първокласниците провеждаха своите класни тържества, прераствали винаги в дългочакан и готвен празник! Обикновено те бяха под надслов „Ние вече сме грамотни! Ура!“, „Вече можем да четем и пишем!“, „Грамотни сме!“…

Връщайки се мислено назад през годините „виждаме“ как това и къде се е случвало: в класните стаи, в Дома на учителя, в детския отдел на Регионалната библиотека в гр. Шумен, в Актова зала №1… А за всички тържества има много снимки, подредени старателно и с надписи в десетките изпълнени албуми! Има и немалко видеозаписи в You Tube, а през последните седем години и в сайта на училището и във страниците към него – във Facebook и Twitter – като новина с текст и снимки и само снимки с надписи в албум.

С известна тъга и съжаление ще спомена, че само миналата пролет такова тържество не се проведе за тогавашните първокласници. Знаем защо това не се случи! Но затова се постарахме по време на „присъственото“ класно тържество за завършването на учебната година да го направим така, че в някаква степен да компенсираме „неслучилото се“!

Тази година ни се случиха толкова много и различни неща, „присъствено откриване“ (за което много се радваме), а и преминаването на няколко пъти от обучение в класната стая и работа от дома… Всичко това беше и наложително и задължително, но то се отрази в немалка степен на взаимоотношенията и качеството на работата ни.

Затова тази година, макар и с около 25 дни по-късно от „традиционните дати“ около Първа пролет, във вторник, със ст. учител Галина Живкова решихме все пак тържество, празник на познанието и наученото да има. И то да се проведе на 16 април, петък, неприсъствено за близки и родители и да започне в 10.20 ч. Създадена беше максимално бързо организация, учените песнички, стихчета и танци отново тренирани и ето, че нещата се случиха! Не просто тържеството се проведе, то наистина се превърна в един чудесен празник – както за малчуганите, за г-жа Живкова и г-жа Христова, така и за всички присъстващи.

Затова, в тази кратка новина и над 70 снимки се чувстваме задължени да „осведомим“ родителите на учениците, а и всички други за станалото.

Обстановката, техническото обезпечаване, подаръците и наградите, изненадите… също бяха обмислени и „осигурени!“

Но главните герои безспорно бяха чаровните, облечени празнично момичета и момчета, които със своите детски усмивки, песни, стихчета и танци ни заразиха със своята непринуденост…

Като директор имам и поглед и информация за работата през изминалите месеци. Затова не просто като констатация или форма на колегиалност, тук ще посоча, че съвместната работа на колегите и учениците даде, доведе до едни реални положителни резултати.

Благодаря и на родителите, които по време на дистанционното обучение, а и през тези седем месеца подпомагаха работата на своите деца. Мили хора, без вас нямаше да се случат нещата по този начин! Ние, учителите, сърдечно ви благодарим!

А за самото тържество ще научите както от тази новина с над 70 снимки, така и от споделените клипове в групата на класа. Има още немалко снимки, но няма как в една подобна новина всичко налично да се постави. И останалите направени и сполучливи снимки може да бъдат показани и предоставени на желаещите родители – по-късно и при проявен интерес! А всички снимки могат да бъдат направени и на хартия, като цената ще е само за копиране – 0,30 лв. за брой с размер 9/13 см. и 0,40 лв. за размер 10/15 см. (защото са правени с личен апарат).

Ще добавя и за многото подаръци и награди, които бяха връчени и раздадени – албуми за България, Европа и света, футболна и волейболна топка, обръч – за колективно ползване и по четири различни игри за всеки ученик, Луксозен албум – „Животните в България“, Учебен правописен речник на българския език, цветни моливи – 12 бр. в кутия, комплект от 6 четки за рисуване, кутия пластилин, юбилеен ключодържател и по два различни рекламни магнита… От името на родителите учениците получиха и своята първа книжка с приказки – като за всички ученици те бяха различни – от българската и световна класика. Всяко дете си надписа своята книжка, а ние им пожелахме да си ги разменят за да могат повече да прочетат приказката на своите другарчета.

Като радостно стечение на обстоятелствата е и този факт! Направените и изпратени от фирмата производител ленти ГРАМОТЕН, в четвъртък в 17 ч. по куриерска фирма, пристигнаха точно и навреме – по време на самото тържество!

Малките герои и артисти бяха почерпени с вкусна баница, боза, а след това и с парче торта. Радва ни това, че немалко ученици пожелаха и допълнителни… Накрая бяха раздадени и сандвичите за обяд и плод – банан, по програмата „Училищен плод“.

Традиционното гостува в канцеларията, на работното място на директора също се случи. Аз им разказах за работата си, за обстановката, за видеонаблюдението… След почерпването всеки ученик получи и по още един малък и красив подарък – молив с гума, осигурени от нашия италиански приятел и дарител – семейството на Ренато Витоло и Иванка Минчева.

Бяхме планирали и урок по „местен патриотизъм“ в училищния музей, но поради заетости на малките каратисти, а и заради натрупаната умора от многото емоции това ще се случи следващата седмица.

С осигурените найлонови чували и личните подаръци, малките ни ученици си тръгнаха… всеки за своя дом!

Благодаря на всички, които допринесоха лично, пряко или косвено, това класно тържество да стане истински училищен празник!

18 април 2021 година

Тихомир Трифонов

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and