ВЕЛИКДЕН ПРИ НАС И ЗА НАС

С част от изработените и украсени боядисани яйца и други изделия, на 29 март беше подредена малка училищна изложба. Приятно беше тя да се разгледа, но и да видят учениците това, което са направили!


Тази година както знаем католическия и „православен” Великден се разминаха със седмица. Така, планираното посещение в манастира при нашите искрени приятели, сестрите, нямаше как да се получи на 30 март, за тях този ден беше Разпети петък.
Но затова пък след ваканцията, на 13 април, петък, уговореното се случи! Организирано всички ученици, техните преподаватели и жените от непедагогическия персонал отидохме в манастира. В църквата имаше място за всички, долу – или на „втория етаж”! След поясняване на повода за събирането и благодарност към нашите домакини – сестрите бенеденктинтки започна изпълнението на планираната програма. Сестра Каролина разказа за празника и за двата вида „храна” – духовна, която тук ще получим, а по-късно и материална – когато в двора всички бъдат почерпени!

С мултимедия бяха прожектирани няколко подбрани откъса от филми за Исус Христос, за неговите дела, осъждане, мъчения, смърт и възкресението му. Кадрите бяха много силни и въздействащи, те най-много впечатлиха и натъжиха по-малките ученици! А интересът ни беше наистина „прикован” по време на излъчванията!

Като поздравления за всички и специално за присъстващите сестри – сестра Елизабет, престоятел на манастира, сестра Каролина и сестра Надя Ружина, Ева и Рустислав от група по проект „Твоят час” от четвърти клас прочетоха материал, по който са работили.
След това за по-малките ученици в пространството пред входа на църквата имаше организирана игра – да се търсят скрити шарени яйца, а децата бяха разделени на отбори.

За учениците от пети, шести и седми клас в големия, вече зелен и красив двор, там където всички били досега на лагер много добре познават, бяха организирани интересни игри. Както е логично, те имаха състезателен елемент и момент, а за победителите имаше и награди.

В края на това тържество за всеки от присъстващите имаше почерпка – яйце от пъдпъдък, близалка, шоколадова бонбона, голяма сладка във формата Великденски заек и плод ябълка. А за жадните – за пиене сокче и минерална вода. За всички възрастни – и големи, красиво изрисувани свещи. За колективът имаше и голям избор от красиви картички, ръчна изработка, с тематика за празника!

В отговор на две мои писма – молби до ръководствата на Фикосота ООД и Итал фууд ЕАД, на 4 април получихме две дарения – почистващи препарати и Bruscette maretti tomato. Те ще се ползват по предназначение и съгласно волята на дарителите. Препаратите ще са за да е по-спорна работата на жените от обслужващия персонал, а брускетите ще се раздават на учениците, но не наведнъж. Благодарни сме на нашите дарители и приятели, които не за първи път ни дават неща, които всички ние рационално използваме! Дарението се случи със съдействието на Николай Николов от с. Царев брод и инж. Стефан Живков, родител (съдействал ни със своя личен превоз).

През ваканцията със съдействие на сестри от манастира, заедно със сестра Надя Ружина, група наши ученици са посетили църкви, манастири и музеи в гр. Пловдив и гр. Раковски (това е и родното място на сестра Надя). В Пловдив групата наши ученици са посетили църквата „Светилището на Дева Мария от Лурд”, където са присъствали на литургия и са слушали разказ за Майка Тереза. Правили са си снимки, хвърляли са монети във фонтан в центъра на града. Впечатлили са се от изпълнение на улицата на един батко на песента „Despasito”, а куче порода лабрадор е пеело. Качили са се и на Сахат тепе. Посетили са манастир в гр. Раковски, били са на вечеря със сестри францисканки… Там са им били организирани и различни забавни игри от аниматори. Обиколили са и няколко църкви и един музей, намиращи се в този южен за нас град, Раковски. За обща радост са се видели и със сестра Мария Агнес, с която всички се познаваме от престоя и в с. Царев брод. На връщане учениците ни са посетили и с. Белозем, имали са време за нови игри и снимки. Така, ваканцията на Синем Салиева, Росица Детелинова, Пламена Николаева, Александър Валериев, Борислав Тихомиров и Георги Русев, ще бъде запомнена и по този по-различен начин…

Първият работен и учебен ден ни донесе и едно необичайно, поздравително и благодарствено писмо от баба Ася, баба на две наши ученички – Роксана и Мелиса Наталиеви. Публикуваме го и тук защото не са толкова такива случаи!

Така, празникът Великден беше очакван, посрещнат, уважен, почетен и изпратен заедно с наши познати и приятели и нови такива.

Април, 2018 година,
Тихомир Трифонов

 

From ВЕЛИКДЕН ПРИ НАС И ЗА НАС!. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 4/21/2018 (32 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and