БЛАГОДАРСТВЕН МОЛЕБЕН В ПАМЕТ И В ЧЕСТ НА БУДИТЕЛИТЕ НИ!

Без да казваме, че е традиция, всяка есен, в навечерието на Първи ноември в училището ни се организира и провежда тържество, посветено на този труден за обясняване на чужденците Празник – Ден на Народните Будители!

Години наред, в два блока, по степени, ученици от отделните класове да представят пред присъстващите своите патрони – с портрет в рамка и с текст, а понякога и с песен! Винаги е било интересно и празнично! Уважително и някак си…

по-различно!

Но тази есен, на 31 октомври 2017 година решихме да направим нещо по-различно! Тържеството да бъде в Актова зала №1, пред „взора” от стенописите на наши революционери и будители, а само първи и пети клас, които са нови в училището и в среден етап да покажат и разкажат, да рецитират за своите патрони!

Поканихме и наш приятел и дарител, многоуважаеми отец Иван Еленов да отслужи панихида в навечерието на празника. Каквото той ни поръча, закупихме, осигурихме, приготвихме и наредихме! Пита, вино, вода, свещи, варено и оформено жито с пудра захар… Но малко преди да започнем отец Иван проведе разговор с ръководството на митрополията в град Варна и беше уточнено нещо по-различно! Не панихида, а БЛАГОДАРСТВЕН МОЛЕБЕН ще се отслужи! Това е нещо ново и се прави за първи, но вероятно не за последен път!

Снимките красноречиво разказват за мястото, обстановката, участниците, настроението им!

Както при всеки подобен случай, при всяко училищно тържество началото беше с химн на Република България! Ползвани бяха и родни трибагреници и ритуалните ни шалчета (част от нещата по проект за „ритуализация на училищния живот” от 2007 год.). За първолаците това беше за първи път и някои от тях бяха обърнали шаловете наобратно, наопаки, но и с това те бързо ще свикнат…

Кратки разсъждения за същността на понятието, на думата – Будител, за значимостта на делата им, по-различно, с „обикновени” разсъждения и думи тържеството-молебен откри Тихомир Трифонов.

След това ученици и колеги от първи и пети клас показаха и разказаха за своите новоизбрани патрони – Симеон Велики и Христо Ботев.

Дойде ред и на отец Иван. Той отслужи за първи път в своята практика Благодарствен молебен. Това направи професионално и развълнува много от присъстващите. По време на молебена отеца прочете и имената на 40 от тези, за които знаем, казваме и тачим като безспорни наши, Народни будители! А колко още много имена на хора, писатели, поети, революционери има… Както често малко шаблонно казваме „знайни и незнайни”, но ние, особено по-възрастните не сме ги забравили или подценили, знаем за тях, но няма как всички да бъдат дори само и поименно изброени…

В края на това по-различно от досегашните подобни чествания и почит пред делото на нашите будители тържество завърши със скандирания в хор: „И ПРЕДИ, И СЕГА, ЛЕВСКИ ЗНАЧИ…(малка пауза) СВОБОДА!

Всички присъстващи бяха поканени на 1 ноември, заедно със свои близки и роднини, ако имат желание и възможност да присъстват на тържеството през паметника на Нанчо Попович в град Шумен.

На този наш училищен празник работещи гости бяха приятели, дарители и професионалисти – Красимир Кънчев, кореспондент на btv за региона и Даниел Малев от „Студио Трима”. Тяхното присъствие и работа са част от изготвянето на рекламен филм за училището ни, за целта на което се заснемат кадри от тържества, интервюта и други видео материали…

Приключвам текста на поредната ни Новина с благодарност към всички присъстващи и участвали – ученици, колеги, родители, друг персонал и специално към отец Иван Еленов. А изготвения видеоклип предполагам, че много хора вече са гледали и харесали, а които не са ще имат възможност да го направят в сайта на училището в Youtube страницата.

До скоро!

Тихомир Трифонов


From БЛАГОДАРСТВЕН МОЛЕБЕН В ПАМЕТ И В ЧЕСТ НА БУДИТЕЛИТЕ НИ!. Posted by Основно училище “Свети свети Кирил и Методий” с. Царев брод, община Шумен on 1/21/2018 (23 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

 

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and