А ЖИВОТЪТ СИ ТЕЧЕ

Животът си тече! Около нас, с нас, дори и… без нас! Но разбира се, по-добре е и ние да сме част от него, „участници“ или „свидетели“ на всичко онова, което се случва!

В тази „сборна“ новина ще има различни неща, случили се през последните няколко месеца!

На три пъти през две седмици ни гостува кариерен консултант

към ЦПЛР-ОДК Шумен – Румяна Димитрова. По много интересен и професионален начин тя работи и контактува в по два поредни часа с учениците ни от седми, пети и накрая от шести клас.

Отново отбелязахме в колектива 8 март! Осигурена беше красива и вкусна торта, но без произведенията на нашите мили колеги, дами, масата нямаше да е така богато отрупана!

Преди месеци юбилей – шестдесет години имаше колегата старши учител и с втори клас квалификация – Галина Владимирова Пейкова. Съчетахме двата повода за да отбележим с уважение тази нейна годишнина.

Редовно, години подред наши ученици участват в двата традиционни конкурса на ЦПЛР-ОДК гр. Шумен – за Коледа и за 1 март! А получаваните награди – индивидуални и колективни са заслужени и радващи – както нас, така и учениците!

За втора година наши ученици със свои рисунки участваха в конкурс на ПИЦА – Космос 2021! Този път получихме грамотите по ел. поща, разпечатахме ги, ламинирахме и учениците ще си ги имат като скъп спомен!

По тяхна инициатива, за да отразят съвместната ни работа – „училище – католически манастир“, ни гостува екип на БНТ Канал 1, от предаването „Религията днес“. Основно интересът им беше насочен към работата на сестри като доброволци, да преподават „начален“ английски език в първи клас. И това е така вече 8 години. Поради Ковид пандемията тази година за първи път такива часове нямаше. Затова заснемането на учебен час беше с второкласниците, с които по-миналата учебна година работиха сестрите Текла и Мария Агнес. И този път се получи много добре, а излъчването по БНТ на част от заснетия и сглобен материал се случи през м. май в предаването по Канал 1 – „Религията днес“.

Когато има избори, ние сме винаги гостоприемни домакини. Така подреждаме секциите и цялото училище, като да очакваме скъпи гости. Така беше и тази година в началото на месец април. А всички помещения в сградата бяха отворени и желаещите можеха да ги разгледат… Най-много бяха желаещите да посетят училищния музей, който вече е на 21 години, а през м. май 2020 година беше реновиран и преподреден! За нас да сме домакини е не просто стечение на обстоятелствата, а наистина голяма отговорност и желание идващите гласоподаватели да видят училището ни в своята красота и привлекателност!

Ден на майката Земя беше повод за други случили се неща – засаждане на дръвчета, изложби, рисунки…

Акцията за събиране на „жълти стотинки“ има благородна цел – за подпомагане на детското отделение в МБАЛ Шумен. Инициативата има национален мащаб и ние с удоволствие се включихме. Досега са напълнени три „пластмасови бурканчета“, като заслужава специален поздрав Александър от четвърти клас от с. Царев брод, който донесе голямо количество монети – събирани в семейството му.

Макар, че тук нямаме снимки, ще спомена и за предаването на събраните пластмасови капачки. Това се случи преди три съботи. Предадохме с помощ и транспорт от дядо Хари (Хайредин) 11 десетлитрови бутилки с капачки, като немалка част от тях са осигурени от Милка Христова, бизнесмен, собственик на магазин „Милка“ в с. Царев брод. Тази благотворителна дейност при нас вече е от поне четири години и в момента също продължаваме. Отделно събираме стари батерии, а в класните стаи има отделни съдове „само за пластмаса“ и „само за хартия“. Нови метални, обръщащи се кошчета вече са монтирани на много места в двора, а и в двата коридора в сградата. Всичко това има поне две цели – привикване за разделно събиране, а и по-добра текуща хигиена…

За Великден по традиция осигуряваме и подаряваме на всички от училищната общност козунаци, като тази година имаше и 15 броя са самотно живеещи и болни възрастни хора от селото. Подреждането на изложба, не само от боядисани яйца, а и от други изделия също е една ежегодна скромна традиция. Такава изложба беше аранжирана, а на снимките може да се видят и наличните на масите неща.

Козунаците и яйцата отдавна са изядени, но спомените от изброените в тази кратка новина „неща“ ще останат като спомени, преживявания, материални неща – грамоти, дипломи, предметни награди, снимки, запис от предаването „Религията днес“…

Юни 2021 година

Тихомир Трифонов

Остави отговор

Остави мнение

This theme is designed by college textbook along with textbooks, University mailing address and